Wanneer is iemand religieus en wanneer is iemand spiritueel?

Vroeger waren mensen die sterk in iets geloofden, iets wat groter was dan zijzelf, religieus. Tot enkele jaren geleden had je in Nederland de keuze tussen katholiek, protestant en gereformeerd. Er waren natuurlijk ook mensen die gewoon christelijk waren, zonder daar een extra naam aan te geven. En dan waren er nog wat kleinere groeperingen zoals het jodendom, moslims, boeddhisten en atheisten, die zeiden nergens in te geloven. Tegenwoordig is het allemaal veel ingewikkelder geworden. Niet alleen zijn er veel meer verschillende religies in Nederland te vinden, maar er wordt ook veelvuldig gesproken over spiritualiteit. Wanneer je wilt weten wat het verschil is tussen een religieus iemand en een spiritueel persoon, dien je eerst vast te stellen wat beide termen nou eigenlijk betekenen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Hier volgt een korte uiteenzetting, die daar hopelijk meer duidelijkheid in kan brengen.

  • Religie

Het begrip religie is iets wat zich niet makkelijk laat verklaren. Iedereen heeft hier een ander idee over. Een religieus iemand, is iemand die in een God gelooft. Deze God (of soms meedere Goden) worden aanbeden en met rituelen geeerd, om het leven op aarde zo goed mogelijk te maken.Vaak heeft deze God regels voor zijn volgelingen opgelegd. Wanneer je je aan deze regels houdt, zal God je op een of andere manier belonen. Op het niet-naleven van de regels staat vaak een straf. Er zijn heel veel verschillende soorten religies op de wereld te onderscheiden. De vijf grootsten zijn

  • Christendom
  • Islam
  • Hindoeisme
  • Boeddhisme
  • Taoisme
  • Spiritualiteit

Het begrip spiritualiteit is ook voor meerdere uitleggen vatbaar. Wanneer je aan mensen vraagt wat spiritualiteit voor hun betekent, hebben ze het vaak over het bereiken van een hoger bewustzijn, het een-zijn met de natuur, en het onthechten aan materiele zaken. Mensen die spiritueel zijn geloven niet perse in een God die gehoorzaamt en aanbeden dient te worden met rituelen. Natuurlijk kunnen religieuze mensen ook heel spiritueel zijn, maar dat hoeft niet. Spirituele mensen geloven vaak dat het gaat om levensenergie, en die energie vind je overal terug. Sommige mensen vinden deze spiritualiteit in hun religie, in een kerk of een moskee, maar andere mensen beweren hun spiritualiteit te vinden in bijvoorbeeld in meditatie, yoga of een lang weekend afzien in de bergen.

Spiritueel mag, religieus niet meer

Tegenwoordig is Religie bijna een vies woord geworden. De kerken waren in Nederland al half-leeg maar het pedofilie-schandaal dat nog steeds hardnekkig aanhoudt, heeft de kerk zeker geen goed gedaan. Ook wordt Religie tegenwoordig veel in 1 zin gebruikt met extremisme. Daarentegen is het super hip om spiritueel te zijn. Of dit een goede ontwikkeling is? Wij denken van wel, maar iedereen is natuurlijk vrij om te geloven wat hij of zij wil.